Nordiska kommittén för Mänskliga rättigheters - Diskussionsforum

SocialtjĂ€nsten => Socialförvaltningarna => Ämnet startat av: Aragorn skrivet 21 mars 2008, 19:29:45 PM

Titel: Inget juridiskt ombud för godman till ett ensamkommande barn
Skrivet av: Aragorn skrivet 21 mars 2008, 19:29:45 PM
Jag fick besked frÄn kammarrÀtten i Göteborg att jag fÄr icke ett juridiskt ombud i LVU mÄlet.

RĂ€tt eller fel?

HÀr Àr bestÀmmelserna.

Genom lagen (2005:429) om god man för ensamkommande barn skedde det förÀndringar i omfattningen av en god mans uppdrag betrÀffande ett ensamkommande barn. FörÀndringarna innebar att den gode mannen numera trÀder i bÄde barnets förmyndares och vÄrdnadshavares stÀlle.

Enligt lagen (1990:52) med bestÀmmelser om vÄrd av unga (LVU) §39 skall offentligt bitrÀde förordnas för den som ÄtgÀrden avser samt för dennes vÄrdnadshavare, om inte det mÄste antas att behov av bitrÀde saknas.

Jag har talat med justitiedepartement. Vi kom fram till att domstolarna har följt texten av §39 dÄ det uttryckligen stÄr "vÄrdnadshavare" och inget annat.

Jag har ocksÄ talat med socialdepartment som snabbt kunde konstatera att det fanns inte den nya sortens god man nÀr LVU kom till och att LVU lagstiftningen inte justerades nÀr den nya sortens god man skapades.
AlltsÄ fÄr jag finna mig i att ha trillat mellan regelverken. Förhoppningsvis skall lagen kunna justeras i samband med den pÄgÄende översyn av LVU sÄ att nÀsta gÄng kan Àven en god man till ett ensamkommande barn fÄ ha ett offentligt bitrÀde.